Scroll Top

Een gelokaliseerde infectie als gevolg van een verzameling van pus in het bot of weke delen veroorzaakt door ernstig verval, trauma of tandvleesaandoeningen. Je hebt misschien pijn en zwelling.

https://www.youtube.com/watch?v=TKjxpStUdDY

Een  tand met abces is een pijnlijke infectie aan de wortel van de tand of tussen het tandvlees van een tand. Het is meestal veroorzaakt door ernstige tandbederf. Andere oorzaken van tand abces zijn trauma aan de tand, bijvoorbeeld wanneer het gebroken is, daarnaast door gingivitis of andere tandvleesaandoeningen. Deze problemen kunnen openingen in het tandglazuur creëren , waardoor bacteriën het midden van de tand infecteren (de pulp). De infectie kan zich verspreiden naar de wortel van de tand, naar het ondersteunde bot van de tand.
 

Wat zijn de symptomen van een abces?
Kiespijn, die ernstig en voortdurend is en resulteert in een knagende, kloppende, scherpe of stekende pijn . Dit zijn vaak voorkomende symptomen van een abces. Andere symptomen kunnen zijn:
     Koorts
     Pijn bij het kauwen
     Gevoeligheid aan de tanden bij warm of koud
     Bittere smaak in de mond
     Stinkende adem
     Gezwollen klieren in de nek
     Algemeen ongemak, onzekerheid of gevoel van ziek zijn
     Roodheid en zwelling van het tandvlees
     Gezwollen gebied van de boven-of onderkaak
     Een open wond aan de zijkant van het tandvlees

 

Als de wortel van de tand overlijdt als gevolg van een infectie, kan de kiespijn te stoppen. Toch betekent dit niet dat de infectie is genezen, de infectie blijft actief en blijft verspreiden en vernietigt het weefsel. Daarom, als je één van de bovengenoemde symptomen ervaart, is het belangrijk om een tandarts te zien, zelfs als de pijn afneemt.
 

Hoe is een abces gediagnosticeerd?
Uw tandarts zal uw tanden nakijken met een tandheelkundig instrument. Als u een abces heeft, zult u pijn voelen wanneer er op de tand wordt getikt met een sonde. Uw tandarts zal u ook vragen of u de pijn toeneemt  als u bijt, en wanneer u uw mond goed sluit. Daarnaast kan uw tandarts vermoeden dat  er en abces aanwezig is, doordat uw tandvlees rood en gezwollen is.
Uw tandarts kan ook röntgenfoto’s nemen om erosie op te sporen in het bot rondom het abces.