Scroll Top

Gaatjes (tandcariës) worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze bacteriën in de mond komen uit het zuur van suikers en andere koolhydraten (zoals pasta, aardappelen en brood). Dit zuur veroorzaakt tandcariës. Tanderosie is de erosie van het tandglazuur door zuren uit eten en drinken of uit de maag. De laatste jaren van de voedingsgewoonten ernstig veranderd. Tegenwoordig worden meer frisdranken en sportdranken gedronken. Dit resulteert in tanderosie. Op deze pagina leest u hoe u tanderosie kunt voorkomen.Tanderosie.

Wat is erosie?

Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur door het effect van zuren. Het is een langzaam proces dat niet gemakkelijk te herkennen is. Om deze reden is het van groot belang om dit te voorkomen. Wanneer tanderosie niet behandeld wordt, kunnen de zuren het tandglazuur oplossen en vervolgens zelfs het blootliggende tandbeen.

Hoe ziet tanderosie eruit?

Over het algemeen merk tanderosie alleen in een vergevorderd stadium Wanneer u problemen met eten of drinken krijgt bijvoorbeeld. Vaak is het tandglazuur dan al verdwenen.

Je kunt tanderosie herkennen wanneer de buitenkant van uw tanden veranderend. De voortanden worden korter, dunner en meer doorschijnend of krijgen rafelige randen. De tanden worden steeds geler (lokaal) of de tanden krijgen donkere plekken. Het glazuur wordt dunner en doorzichtig, zodat de onderliggende gele tandbeen steeds meer aan het oppervlak komt. In de hobbels van de molaren kunnen putten ontstaan.

In een later stadium kunnen deze hobbels zelfs geheel verdwijnen. Je kauwt dan met je dentine, wat de oorzaken van pijnklachten en gevoeligheid veroorzaakt.. Erosie geeft geen schade aan de vullingen in de tanden en kiezen. Deze vullingen steken uit boven tandoppervlak.

Hoe kan tanderosie voorkomen worden?

Tanderosie wordt voornamelijk veroorzaakt door zuren in de voeding. Het is niet alleen de hoeveelheid zure producten die u eet of drinkt. Hoe meer je tot je neemt en hoe langer je de zure producten in je mond houdt, hoe hoger de kans op tanderosie is.

Ook de manier waarop je eet en drinkt is van invloed. Bijvoorbeeld, je wacht met slikken tot de” Fizz” is verdwenen uit je drankje? Of u het drankje te spoelen in de mond voor de smaak? Hierdoor is het zuur langer in de mond. Ook maagzuur kan een oorzaak zijn van tanderosie. Door braken en oprispingen komt maagzuur in de mond. Hoe meer dit gebeurt, hoe sterker de erosie verschijnt. Maag-aandoeningen kunnen leiden tot oprispingen en braken. Maar ook mensen die braken als gevolg van hun extreme drang om gewicht verlies (anorexia nervosa) of mensen die last hebben van extreme eetbuien, gevolgd door opzettelijke braken (boulimia nervosa) te verliezen, hebben veel erosieproblemen

Speeksel neutraliseert

Speeksel beschermt uw gebit tegen tanderosie. Het neutraliseert de zuren uit eten en drinken. Sommige medicijnen of bepaalde ziektes kan je speeksel productie vertragen. Dan kunt u extra gevoelig zijn voor erosie.

Boosdoeners

Frisdranken en vruchtensappen.

Frisdranken krijgen hun frisse smaak door het toevoegen van fosfor zuur (bijvoorbeeld in Coca-Cola), citroenzuur of appelzuur (in overige dranken). Je proeft de smaak niet van het zuur, door gevolg van toegevoegde suikers. Maar suiker onderdrukt de zure smaak, maar helpt niet het zuur te neutraliseren. Natuurlijk weten we dat de meeste frisdranken slecht zijn voor uw tanden. Maar niet iedereen weet dat vruchtensappen meer zuren bevatten. Daarom zijn deze slechter voor je tanden. Ook de meeste van de sportdranken, mixdrankjes en de meeste rode en witte wijnen zijn zuur. Bijna alle dranken zijn zuur. Water, koffie (zonder suiker) en gewone thee (zonder suiker) en melk zijn uitzonderingen.

Voedsel

Alle zure voedingsmiddelen, hoe gezond ze ook mogen zijn, kunnen nadelig zijn voor je tanden. Speciaal voor zuur fruit moet u oppassen. Denk aan citrusvruchten, bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook producten die ze bevatten, zoals jam, appelstroop en vruchtensappen). Ook voedingsmiddelen die zijn aangezuurd met bijvoorbeeld azijnzuur of citroenzuur kan leiden tot erosie bij veelvuldig gebruik. Denk bijvoorbeeld aan mayonaise of salade-dressing. Veel mensen zuigen op vitamine C tabletten in plaats van ze direct door te slikken. Dat kan rampzalig zijn voor de tanden.

Hoe je voorkomen erosie?

U kunt een aanzienlijke hoeveelheid van maatregelen treffen ter voorkoming of beperking tot erosie.

Voeding

Beperk het gebruik van zure dranken en zure voedingsmiddelen. Neem als een alternatief voor water, gewone thee (zonder suiker), dus geen fruit- of kruidenthee, koffie (zonder suiker) of melk.

Houd zure producten zo kort mogelijk in uw mond. Dus niet spoelen mer de gedistilleerde dranken door uw mond. Niet zuigen op zure snoepjes of andere soortgelijke producten. Beperk de keren dat je eet of drinkt. Eet drie keer per dag en niet meer dan vier tussendoortjes. Eet maximaal een of twee keer per dag zuur fruit. Wanneer je drinkt terwijl je eet, helpt ook.

Het poetsen van de tanden

Poets je tanden twee keer per dag. Gebruik een zachte tandenborstel en een tandpasta met fluoride. Reinig de ruimten tussen uw tanden en kiezen eenmaal per dag met ragers, tandenstokers of flosdraad.

Geen eten of drinken van zure producten een uur voordat je tanden poetst. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de invloed van zuur. Wanneer u uw tanden te poetsen direct nadat u eet of drinkt, kunt u gemakkelijk borstelen het glazuur weg.