Scroll Top
Prothese
Uw Verzekering Dekt Vrijwel Altijd een Klikgebit!

Er zijn situaties dat er bijna geen goede tanden meer over zijn om een volledige tandboog op te construeren. Soms is een kunstgebit de enige overblijvende oplossing. vaak zit een kunstgebit best aardig op zijn plek. In de onderkaak echter, helemaal na een aantal jaren, is de kaak erg dun en wiebelt de onderprothese behoorlijk.Ook met eten zijn er geregeld problemen en de houvast is vaak gering. 

Klikgebit

Een relatief erg eenvoudige oplossing hiervoor is het plaatsen van 2 of 4 implantaten in de onderkaak, waarop een soort drukknoppen geschroefd worden, die weer vastklikken in een soort hulsjes in de binnenkant van de onderprothese. Het ondergebit klikt nu als het ware vast op de onderkaak en heeft zo opeens veel houvast, zodat praten, eten en afbijten opeens veel makkelijker gaat!

Ook steunt de prothese op de implantaten in plaats van op het tandvlees, waardoor grotere krachten zonder gevoeligheid/ pijn van het tandvlees uitgeoefend kunnen worden.

De prothese is nog wel uitneembaar, waardoor deze makkelijk te reinigen is en ook makkelijk gerepareerd kan worden indien dit nodig is.

Wanneer we het ondergebit laten vastklikken op 4 implantaten met drukknoppen is de houvast nog groter.

In de bovenkaak kunnen 4 implantaten met drukknoppen geplaatst worden, waarbij de kunststof verhemelte bedekking van het boven klikgebit achterwege kan blijven. De bovenprothese heeft nu veel houvast.

AF1QipOZjn357SQcQhw5MC1xxc5OyX4yP3zM824s-zK9=w718-no
Image
noodgebit-kl.-martijn-kalsbeek
Uitneembare Prothese
Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Prothesen kunnen worden toegepast bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen; een partiële prothese, of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen; een volledige prothese (kunstgebit). De kwaliteit en het uiterlijk van protheses zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger. Vaak valt het vrijwel niet op dat iemand een prothese draagt.
valplats
Partiële prothese: plaat- Valplast of frameprothese

Als u een aantal tanden of kiezen kwijt bent, zorgt een partiële prothese ervoor dat u beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast kan de partiële prothese ook het uiterlijk van uw gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese gaan de natuurlijke tanden namelijk scheef staan of kunnen ze verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal waaruit de partiële prothese wordt vervaardigd, wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.

Scannen van uw gebit

Om ervoor te zorgen dat de prothese precies in uw mond past, maakt de tandarts eerst een afdruk van uw huidige gebit met een speciaal afdrukmateriaal. In plaats van traditionele methoden maken wij gebruik van een digitale scanner om een nauwkeurige afdruk van uw tanden te maken. Deze scanner creëert snel een gedetailleerd 3D-beeld van uw tanden en tandvlees. Deze digitale afdruk wordt vervolgens gebruikt door een tandtechnicus om een digitaal model te maken. Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een digitale scanner is de nauwkeurigheid en snelheid ervan. Het elimineert de noodzaak van rommelige traditionele afdrukmaterialen en vermindert de tijd die nodig is voor het proces. Bovendien kunnen digitale afdrukken eenvoudig elektronisch worden opgeslagen en overgedragen, wat handig is voor toekomstige referentie of aanpassingen. Kortom, digitale scanning biedt een efficiëntere en comfortabelere ervaring voor het maken van tandheelkundige prothesen.

digitale_prothese_hocheffiziente_fertigung_1140x760
pexels-karolina-grabowska-6627596 2
Proefprothese

Er wordt eerst een proefprothese gemaakt die de tandarts in uw mond zal passen. Voordat de tandarts een aantal laatste aanpassingen doet, zal hij u vragen hoe de prothese zit, voelt en eruit ziet. De proefprothese wordt vervolgens volledig afgewerkt door de tandtechnicus. Daarna is de prothese klaar voor gebruik. De tandarts zal het kunstgebit, direct nadat de tanden en kiezen eruit zijn, plaatsen. Op deze manier hoeft u niet zonder tanden over straat. Het dient ook als een soort verband op de wonden.

Afspraak na plaatsing prothese

Na een paar weken zal de tandarts een nieuwe afspraak met u maken om te beoordelen hoe het dragen van de prothese u afgaat. Als er problemen zijn, kan de tandarts kleine aanpassingen doen.

Materiaal van de prothese

Volledige protheses worden van acryl (plastic) gemaakt. Partiële protheses kunnen ook geheel van acryl worden gemaakt (plaatprothese). Soms worden ze in een combinatie van acryl (voor de tanden) en metaal (voor het frame) gemaakt. Dit heet een frameprothese. De frameprothese is beter vast te zetten en minder omvangrijk. Een frameprothese is wel een stuk duurder

Wennen aan een prothese

Een prothese zal anders aanvoelen dan uw eigen tanden en het duurt even voordat u eraan gewend bent. In het begin kunnen er pijnlijke plekjes ontstaan, zogenaamde drukplekken. Het is belangrijk dat u de prothese toch inhoudt en een afspraak maakt met uw tandarts om de problemen te verhelpen. Houd de prothese de eerste week ook ’s nachts in uw mond. Daarna is het beter om de prothese ’s nachts uit te doen.

Schoonmaken van de prothese

Als u een prothese heeft, is het verstandig deze goed schoon te houden. Een aantal tips om uw prothese schoon te houden:

  1. Reinig de prothese dagelijks.
  2. Voor het reinigen van uw prothese kunt u gebruik maken van speciale reinigingsmiddelen en een (prothese)borstel. Hetis van belang dat u de prothese afspoelt voordat u hem terug in de mond plaatst.
  3. Maak uw prothese schoon in een bakje water of boven de wasbak. Als u hem dan laat vallen, is de kans klein dat de prothese wordt beschadigd.
  4. Poets uw kaak en tong met een gewone tandenborstel.
  5. Heeft u uw prothese niet in uw mond (bijvoorbeeld ’s nachts) bewaar hem dan in schoon water of in reinigingsmiddel.
  6. Gebruik voor het reinigen geen tandpasta, dit is te schurend voor uw prothese.
csm_RS480_altersheim-mundpflege-004_d3d74b6b46
Version 1.0.0
Resultaten

Neem gerust contact met ons op,
stel uw vragen of maak een afspraak

Contact Form Demo (#2)